Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

13 listopada 2023

W środę, 8 listopada, uczniowie naszej szkoły obchodzili Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Podczas zajęć dzieci oglądały krótki film, z  którego dowiedziały się, jaką rolę spełniają w organizmie poszczególne produkty żywieniowe. Nauczyły się odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia, od zdrowej żywności. Zwłaszcza teraz, w okresie jesiennym, wiedza na temat odporności jest tak istotna. Uczniowie dowiedzieli się między innymi, dlaczego ważne jest jedzenie owoców i warzyw, poznali zasady zdrowego stylu życia, tworzyli wspólnie piramidę żywienia.

Tegoroczne obchody nawiązały do promowania zdrowego jedzenia poprzez różnego rodzaju działalności. Na korytarzu można było zapoznać się z gazetką ścienną, był również kącik czytelniczy z artykułami o zdrowym odżywianiu, a w świetlicy szkolnej na młodsze dzieci czekały kolorowanki utrwalające poznane wiadomości dot. żywienia.

W tym dniu młodsze klasy przygotowały pożywne kanapki, które podczas porannych zajęć spożywały, organizując wspólne śniadanie pod hasłem „Śniadanie daje moc!”. Klasy starsze na swojej lekcji wychowawczej również tworzyły zdrowe posiłki, dzieląc się później z innymi klasami. Takim oto sposobem powstały pyszne szaszłyki, koktajle, koreczki itd. Promując zdrową żywność zorganizowano także konkurs na „najzdrowszą śniadaniówkę”. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w najbliższym czasie.

Zapraszamy do fotorelacji: